Læsetid: 4 minutter

Disclaimer: Dette blogindlæg indeholder affiliate-links til udstyr, du kan bruge til når du skal indspille din podcast. Jeg er IKKE sponsoreret af leverandørerne, og jeg har selv udvalgt alt udstyret – for din skyld. Når du bestiller via nedenstående links, får jeg et beskedent cut af købet. Tak, fordi du gør det. Det hjælper!

“Kan jeg ikke bare bruge min mobil til at optage med?”

Det er nok det spørgsmål jeg hører oftest, efter at givet mine anbefalinger til hvilket udstyr man skal bruge for at indspille en podcast. Og jo, det kan du da godt, hvis du virkelig ikke har råd til at investere i ordentligt udstyr at optage på, men lyden kommer bare aldrig op på det niveau der gør det attraktivt for lytteren at blive hængende, og du ender med at skræmme dine lyttere væk allerede ved den første episode, hvis du udgiver en podcast der er optaget på din telefon, eller hvis lyden på anden vis er dårlig.

Gå på kompromis, og dine lyttere vil hellere gå på toilettet end at lytte til din podcast

Jeg plejer at sige, at hvis lyden stinker, så er jeg den der er smuttet. Det samme gør dine lyttere, hvis du går på kompromis med kvaliteten. Vi kommer til at snakke meget mere om lydkvalitet senere, formentligt i et andet blogindlæg, men lige nu handler det om udstyret.

Det jeg prøver at sige er, at du lige så godt kan droppe tanken om at optage noget som helst på din telefon, og forberede dig på at skulle investere lidt mønt på noget ordentligt udstyr. Der er selvfølgelig ingen der siger, at udstyret skal koste en milliard, og du skal nok få nogle eksempler på “grejpakker” der passer til forskellige budgetklasser og situationer.

Personligt gør jeg alle mine indkøb ved Thomann, som er en af de største forhandlere af lydgrej i Europa. De har alt hvad du skal bruge for at komme i gang med at optage podcast. Alt hvad jeg ejer af udstyr til mit eget mobile podcast-studie (som i øvrigt kan lejes – kontakt mig for at høre mere) har jeg købt ved Thomann, og består af følgende:

Sættet kostede i omegnen af 11-12.000 kr.

For dette beløb kunne jeg lave et komplet mobilt podcast-studie som er utroligt nemt at sætte op og har plads til 4 deltagere, mens jeg har mulighed for at sidde i et andet rum og monitorere det hele under indspilningen.

Udstyret skal passe til situationen

Du har ikke nødvendigvis brug for nøjagtigt samme udstyr som nævnt ovenfor. Det er altid situationen der bestemmer, hvilket udstyr du bør kigge på. For du kan naturligvis ikke have mixer, mikrofonstativer og kabler med på en backpacker-tur – her skal du have et helt andet setup end når du sidder i et studie.

Derfor er det vigtigt at du køber det rigtige udstyr, som passer til situationen du befinder dig i. Her kommer er par eksempler på lidt forskellige situationer / scenarier:

  • Hjemme i stuen, siddende (1-4 personer)
  • I studiet, siddende, med tekniker som lytter med i et andet rum (1-4 personer + tekniker)
  • I marken, i bevægelse (1-2 personer)

Er du helt ny til podcasting, og vil du bare gerne i gang med at optage noget snak hjemme i stuen eller studiet, så kommer her et rigtig godt bud på en startpakke, hvor du er sikret en god kvalitet fra dag 1.

Startpakke: Hjemme i stuen (1-4 personer)

Dette sæt er egnet til op til 4 deltagere der sidder ved f.eks. et bord, hvor mikrofonerne (RØDE Procaster) kan stå tæt på hver enkelt deltager. Der er en mikrofon og et par høretelefoner (Superlux HD-681) til hver deltager. Høretelefonerne tilsluttes den lille høretelefonforstærker (Behringer HA400), hvorfra deltagerne selv kan justere lydstyrken på deres høretelefoner. Alle mikrofoner tilsluttes optagerenheden (Zoom H6 Black) som optager alt hvad der bliver sagt i hver enkelt mikrofon.

Med denne opsætning er du sikret en ordentlig lydkvalitet fra starten. Du har gode mikrofoner, som i sig selv lyder rigtigt godt, og lyden er meget nem at bearbejde i “post-production”.

Prisen på sættet afhænger naturligvis af hvor mange deltagere der skal være plads til – altså, hvor mange deltagere der skal være udstyr til. Her er et lille breakdown:

Pris v. 1 deltager: omkring 4.564,-
Pris v. 2 deltagere: omkring 6.345,-
Pris v. 3 deltagere: omkring 8.126,-
Pris v. 4 deltagere: omkring 9.907,-

Er du kun 1 deltager, så er sættet overkill, og du kan nok godt finde noget, der er lidt billigere. Men husk på to ting:

1: Billigst er ikke altid bedst.

2: Invester klogt. Selvom der kun skal være 1-2 deltagere om det runde bord, så kan det jo godt være, at du får en gæst eller to på et senere tidspunkt, og så er det jo fedt hvis der er plads til det, rent udstyrsmæssigt.

Øv! Udstyret passer ikke til min situation

Hvis ovenstående udstyr ikke passer til din situation, så skal du ikke miste håbet. For jeg kommer til at skrive et andet blogindlæg hvor vi går i dybden på de forskellige situationer, og eksempler på hvilket udstyr der passer til.

Er der et sted, hvor jeg kan teste noget udstyr, inden jeg går all-in?

Hvis du gerne vil prøve noget udstyr inden du går ud og køber dit eget, eller, er du stadig i tvivl om hvorvidt podcasting overhovedet er noget for dig, så er du faktisk så heldig, at jeg tilbyder udlejning af et komplet podcast-studie, med alt hvad der hører til for at indspille en podcast. Det kan give dig en ægte hands-on oplevelse og en god forståelse om, hvilket udstyr der skal bruges når man optager en podcast.

Ønsker du mere information omkring udlejning af podcast-studiet, så klik her…

Dette var et blogindlæg i min serie om, hvordan du kommer i gang med at lave en podcast. Hvis du har lyst til at følge med, så abonner på min blog, og jeg vil sende dig en mail så snart der er et nyt indlæg på bloggen.

Categories:

Tags:

No responses yet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Abonner på blog